Sambal

Home / Sambal

De sambals

Hottie Sambals zijn natuurlijke sambals vrij van chemische conserveringsmiddelen. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt. De natuur is een prachtig goed, ze bloeit in prachtige kleuren, geuren en vormen. Deze groei is uniek. Wij mensen zijn dat ook, net als de tomaten, paprika, en pepers ook uniek zijn. Dit is dan weer te proeven in de smaak en te zien aan de prachtige kleuren van de sambals. Geen enkele tomaat is het zelfde en geen enkele paprika is even zoet. De sambals worden dan ook goed gecontroleerd en bij elke toevoeging van een ingrediënt geproefd. Dit heeft zeker na het toevoegen van de pepers tot hilarische proef momenten geleid. Ik merk ook dat bezoekers en visite weg blijven als ik sambals maak..

Op het moment zijn er de sambals:  

In het seizoen hebben we ook Aubergine. Ook de andere sambal soorten kunnen per seizoen toenemen of afnemen, dit in verband met de te verkrijgen ingrediënten.
De sambals zijn er in mild en heet. De meeste mensen hebben de milde sambals geproefd. De hete is op bestelling te verkrijgen.

De sambals bewaar je het best door ze in een koelkast te zetten, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Het is ook aan te raden om elke keer een schoon lepeltje te gebruiken om je sambal te scheppen. Je kunt ook een laagje olie op de sambal doen, dit werkt heel goed voor de tomaat en de tomaat masala. Het aller-makkelijkste is om je potje op zijn kop in de koelkast te bewaren. Dit geldt voor de sambal soorten tomaat en tomaat masala. Wel het deksel goed dicht draaien!

Boekje open over pepers…

Pepers behoren tot de plantensoort capsicum, deze plantensoort heeft vele gedaantes van de milde paprika tot aan de hete habanero peper.

Capsaïcine is de stof die zorgt voor de hitte die ontstaat bij het eten van deze pepers.

Oorspronkelijk komen ze uit tropisch Amerika en heeft de beroemde Columbus de pepers de wijde wereld in geholpen. Er word zelf beweert dat heel Azië niet heet at voordat Columbus om de hoek kwam kijken.

Wat gebeurt er als je pepers eet?

De tong proeft niet alleen de smaken zoet, zout, bitter, zuur maar ook of iets warm of koud is. Capsaïcine is de stof die er voor zorgt dat jouw tong iets heel heets voelt. De receptoren van je tong ( daarmee voel je de hitte of kou) slaan op hol. Ze zenden een bericht uit naar de hersenen die denken dat je tong in de fik staat en gaat als een gek de stof endorfine aanmaken.

Deze stof zorgt er weer voor dat je, je net zo lekker voelt als een marathon loper die net de 40 km heeft gelopen. Iets dat ook nog plaats vind is dat je spijsvertering met 25 procent toeneemt, de meeste mensen gaan op dit punt heel erg zweten. Ik heb zelfs een vriend die de hik krijgt en de hele avond zo blijft door hikken.

Sommige mensen beweren dat je van het eten van pepers een maagzweer kunt krijgen of een gat in je darmen daar is gelukkig niks van waar!

Er is in het jaar 1920 onderzoek gedaan naar pepers door ene meneer Scoville deze heeft ook een graadmeter ontwikkeld om de heetheid van de pepers uit te kunnen drukken. Ze worden uitgedrukt in Scoville.

Back to Top
nl_NLNederlands
Added to cart
Shopping Cart
Close

Geen producten in je winkelmand.